Per què és recomanable rebre teràpia contra la fòbia social?

Si ets una persona tímida o vergonyosa, no et sents a gust quan estàs amb altres persones i una cosa tan senzilla com estar en un centre de treball o una escola en la que has interactuar amb els teus companys, és bastant probable que pateixis del que es coneix com fòbia social. Es tracta d’una malaltia més comuna del que es pensa, que té diferents símptomes i tractaments depenent de quin sigui el grau o l’origen del problema.

Símptomes de la fòbia social

Fes una ullada a aquesta llista:

  1. Tens por de dir o fer alguna cosa que et faci vergonya davant de les persones que hi ha al teu voltant.
  2. T’aterreix la idea d’equivocar-te quan parlis i que algú t’ho retret.
  3. El sentiment és tan fort que evites parlar amb la gent o participar en activitats que realment et vindria de gust fer.
  4. Si saps amb antelació que vas a conèixer a una persona o que tens a prop un esdeveniment social, no pots deixar de preocupar-te dies o fins i tot setmanes abans.
  5. Quan s’acosta el moment que et presentin algú, sents que la temperatura augmenta, sues o tens dolors d’estómac, arribant fins i tot a produir el vòmit.
  6. Evites amb freqüència la companyia de persones o estar en esdeveniments en els que hi ha gent, com reunions de companys de treball o estudis. O situacions en què possiblement se’t demani que parlis en públic.
  7. Per evitar aquests sentiments, recorres a l’alcohol per tal de desinhibir i tenir valor per parlar o lluitar contra la por.

Si t’has sentit identificat almenys en dues d’aquestes situacions, és possible que tinguis fòbia social. Aquesta malaltia es caracteritza per aquests i altres símptomes, així com la consciència d’això per part de qui la pateix. Els sentiments de catastrofisme, que qualsevol cosa que pot anar malament es vagi a reflectir en la seva persona i els nervis que això comporta poden dur a dificultar l’exercici de qualsevol tasca, per senzilla que sigui. Això repercuteix de manera negativa no només en aquestes tasques, sinó també en les relacions humanes.

Tipus de fòbia social

Bàsicament es pot dividir la fòbia social en 2 grups. El primer afecta qualsevol tipus de relació o situació que requereixi d’interactuar amb altres persones, denominat fòbia generalitzada. En el segon grup es troben les persones que senten ansietat en determinades situacions, com quan han de dirigir-se a un públic desconegut, han d’exposar un treball a classe per a un examen o que altres la mirin quan estan menjant. En aquest cas es parla de fòbia social específica.
De tota manera, els nervis en haver de conèixer a algú, donar un discurs o mantenir una conversa són normals fins a cert grau. Per això, no es pot qualificar de malaltia aquests sentiments. Només quan es fa tot el possible per no haver de fer-ho, arribant fins i tot a formar un escàndol per tal de cancel·lar-lo, parlarem de fòbies socials.

Per què acudir a teràpia contra la fòbia social

Si no es tracta de forma adequada, la fòbia social pot durar tota la vida. Tenint en compte que no hi ha un perfil específic de persona que es pugui veure afectada, és important acudir a un professional en cas de notar els símptomes d’aquesta malaltia.
Un dels tractaments més recomanables és la psicoteràpia, que es val de diverses tècniques en funció de la gravetat de la fòbia. Des de la relaxació fins a l’entrenament cognitiu, l’objectiu és modificar els pensaments del pacient i eliminar aquells que impedeixen tenir una qualitat de vida adequada.
La fòbia social també pot requerir fàrmacs, com determinats ansiolítics. Per això, és important posar-se en mans d’un terapeuta qualificat, que avaluï quin i quina dosi és l’adequada per atendre la necessitat, sense perills que puguin convertir-se en un nou inconvenient, i no la solució. Com els seus efectes es comencen a notar passat un temps, si no es prenen sota estricte control mèdic, la tendència és augmentar la dosi pensant que no funciona, generant greus trastorns d’addicció als medicaments.
Si penses que tu o algú del teu entorn pot estar patint algun tipus de fòbia social, és important que no ho deixis passar i consultis a un professional. El diagnòstic i tractament el més aviat possible ajudaran a frenar l’avanç i evitarà que la malaltia s’agreugi. Si ets a prop de Barcelona pots apropar-te a la nostra clínica de l’Eixample de Barcelona, a prop de la plaça Francesc Macià, i t’ajudarem a combatre aquesta fòbia.

Leave a Reply