Un dels assumptes que més ens afecten com a éssers humans és la vida en parella, sobretot quan ens enfrontem a problemes que poden fer molt complicada la convivència. I és que formar una família és molt més complex del que sembla a primera vista, sobretot quan tenim poca experiència en aquest camp. Discussions, xocs de personalitat o caràcters molt dispars fan que algunes parelles es replantegin si és convenient que segueixin juntes, o si per contra el millor és que cadascú es vagi per un costat. Altres intenten solucionar els problemes pels seus propis mitjans, pensant que recórrer a ajuda externa és com reconèixer una derrota. ¿Però és així? Pot realment ajudar la teràpia de parella a trobar solucions als conflictes?
Què és la teràpia de parella?
S’anomena teràpia de parella a la teràpia amb la qual es vol millorar la comunicació dins d’una relació, resoldre conflictes i trobar una solució que satisfaci les dues parts de forma significativa, sense traumes per a ningú. A diferència de la tasca d’un assessor en relacions, que sol treballar de forma individual, la teràpia de parella es realitza de forma conjunta, procurant que les dues persones se sentin còmodes i estiguin disposades a parlar del que els preocupa.
Aquesta teràpia no és un consultori sentimental, on algú explica els seus problemes i rep unes pautes per actuar. Tampoc es tracta d’algú que exposa la seva forma de veure l’assumpte o recomani que s’han de separar o no. El terapeuta és un canal de comunicació perquè la parella arribi a les seves conclusions, actuant de moderador i guiant a tots dos en un camí.
Com actua el terapeuta de parella?
El primer pas per a la teràpia és donar amb l’arrel del problema, que és evident que ha d’existir. Cada un dels membres de la parella exposarà la seva forma de veure l’assumpte i com se sent. No es tracta només que parli un i escolti l’altre per torns, sinó que es generi un diàleg amb el qual arribar a l’empatia, posant-se en el lloc de l’altre i tractant de veure les coses a través dels seus ulls.
Cal aclarir que les discussions per si soles no són una causa de conflictes. Ni tan sols els problemes són motiu per a acudir a teràpia, perquè les parelles sempre tenen algun assumpte d’aquest tipus. Ens referim a polèmiques i tensions contínues, arribant de vegades a allò físic per ambdues parts.
És eficaç la teràpia per a parelles?
Segons alguns informes, les parelles que acudeixen a teràpia reconeixen que la seva relació ha millorat molt després de diverses sessions. Han après a comunicar-se i arribar a solucions sense discutir i fins i tot senten que la seva salut millora. En definitiva, es pot dir que la major part dels casos la teràpia de parella funciona bé. Una cosa molt positiu és que si tots dos estan d’acord en anar a la consulta d’un terapeuta, hi ha molt treball avançat, ja que els dos tenen ganes que l’assumpte es solucioni.
Quan un dels dos no vol acudir a la teràpia
Tot i que la teràpia funciona molt millor quan es fa de manera conjunta, en els casos en què un dels dos no vol anar, és millor que l’altre faci una teràpia de forma individual i posi en pràctica els consells que li suggereixi l’especialista. D’aquesta manera, tot i que si ho apliquen els dos serà molt millor, que un d’ells ho faci beneficiarà molt la relació.
Si s’arriba a la conclusió que no hi ha futur per a la parella
Si després de diverses sessions la parella s’adona que cada un busca coses diferents i no tenen forma d’arribar a un consens, pot ser que sigui convenient que la relació es trenqui. Això, lluny de ser un fracàs com es pot pensar, és un resultat positiu sempre que es tracta d’una decisió compartida, comentada i amb la qual els dos estiguin totalment d’acord. La teràpia de parella ni busca trencar una relació ni mantenir-la. És la pròpia parella que se sotmet a ella la que ha de prendre les seves pròpies decisions a la llum del que aprèn durant la teràpia.
Consulta amb els nostres experts de la nostra consulta a Barcelona i pren les regnes de la teva vida.