L’ansietat és una reacció normal que experimentem les persones i ens serveix com a motor per arribar a les metes que ens proposem.

Quan l’ansietat supera els límits normals davant un perill real o imaginat podem desenvolupar:

 • Dilatació pupil·lar.
 • Augment de la taxa respiratòria.
 • Augment de la tensió arterial.
 • Augment de la tensió cardíaca, etc.

I això, en la persona, es tradueix en:

Sensació de calor, suor, ofec, marejos, vertígens, nauseas, inestabilitat, dolor en el pit, despersonalització, sensació de irrealidad.

Això comporta a demanar ajuda a un professional donat el mal estar que produeix.

Existeixen altres trastorns d’ansietat en els quals els símptomes més freqüents són:

 • Fòbies específiques.
 • Trastorn de pànic amb o sense agorafòbia.
 • Agorafòbia sense trastorn de pànic.
 • Trastorn per ansietat generalitzada.
 • Trastorn obsessiu compulsiu.
 • Trastorn per estrès postraumático.

Fòbia específica

És el més comú com per exemple: por a l’altura, a la sang, a la foscor, a l’aigua, als animals.

El seu tractament és a través de la tècnica de la «desensibilización sistemàtica» la qual té gran èxit en la curació d’aquesta fòbia.

Fòbia social

La persona intenta evitar situacions socials per por de ser criticat, infravalorado en públic. Generalment aquest sofriment comporta a exercir un quadre depressiu i a recórrer a drogues amb la finalitat de trobar-se desinhibit.

El tractament és psicoterapéutico entrenant-se en activitats socials.

Trastorn d’angoixa o pànic sense agorafòbia

Terror d’inici brusc davant la por de tornar-se boig, perdre el cap o tenir un atac al cor. Sensació de mort imminent

Trastorn d’angoixa o pànic amb agorafòbia

Què s’entén per agorafòbia?

Sensació de gran malestar que experimenta la persona en els llocs que ell creu que són difícils d’escapar en cas que sofreixi un atac de pànic. És una fòbia molt incapacitante.

Què s’entén per trastorn de pànic amb agorafòbia?

La persona després d’haver sofert un atac de pànic fa conductes evitadotas per por de que es repeteixin. El tractament segueix sent psicoterapéutico encara que en alguns casos requereix ajuda farmacològica.

Trastorn d’ansietat generalitzada

És un trastorn crònic persistent davant un estímul concret on la persona no ho pot controlar i té un estat d’excessiva preocupació el que li pot ocasionar inquietud, irritabilitat, alteracions del somni, tensió muscular.

El tractament consisteix en diferents entrenaments terapèutics amb la finalitat que la persona pugui disminuir l’ansietat.

Trastorn obsessiu compulsiu

És un trastorn d’ansietat que es compon d’Obsessions: són pensaments, impulsos o imatges recurrents i persistents que s’experimenten en algun moment com a intrusos i inadequats i causen ansietat i malestar significatius; es manifesten amb compulsions, que són comportaments o actes mentals de caràcter repetitiu que l’individu es veu impulsat a realitzar en resposta a la seva obsessió o conformement a certes regles que ha de seguir estrictament per reduir el malestar causat per l’obsessió (rentat, comprovació, explicar, resar, etc…)

Aquest trastorn provoca un gran malestar i pot arribar a deteriorar la seva vida laboral, social i la seva rutina.

El tractament consisteix en l’exposició en viu amb prevenció de resposta perquè el pacient s’habituï als estímuls temuts i que se de compte que les seves creences catastròfiques no es confirmen.

Moltes vegades és necessari tractament farmacològic prescrit per un psiquiatre.

Trastorn d’estrès postraumàtic

La persona experimenta o ha presenciat un o diversos esdeveniments caracteritzats per morts o amenaces a la seva persona. Per això la persona respon amb por i horror intens.

L’esdeveniment traumàtic és viscut d’una o més formes:

 • Records que esdevenen provocant malestar i en els quals apareixen imatges i pensaments.
 • Somnis que provoquen malestar a causa de la recurrència dels esdeveniments.
 • L’individu té la sensació de viure aquest esdeveniment, ocorrent d’una forma traumàtica, revivint l’experiència amb al·lucinacions i episodis disociativos de flashback.
 • Malestar psicològic intens als estímuls interns o externs que recorden un aspecte d’aquest esdeveniment traumàtic.
 • Respostes fisiològiques en exposar-se a estímuls interns o externs que recorden un aspecte de l’esdeveniment.

Consulta psicològica a Barcelona (Eixample Esquerra)

Si necessites ajuda pots contactar-nos o apropar-te a fer una consulta psicològica, estem al carrer Josep Tarradellas de Barcelona (prop de plaça Francesc Macià entre el carrer Londres i Rocafort). Un equip d’experts psicòlegs liderats per la psicòloga Laia Boixeda que pot ajudar-te a solucionar qualsevol problema psicològic que puguis patir, o pateixi algun familiar, amic. Per arribar a la nostra consulta pots arribar amb els autobusos: 27, 32, 41, 54, 59, 66, H8. O la parada de metro Entença (L5) o una miqueta més lluny: Plaça del Centre (L3) o el tramvia (T1, T2, T3)