L’anorèxia i la bulímia són dos trastorns de la conducta alimentària. Els trastorns de nutrició són més freqüents cada dia i alarmants, sobretot per les edats primerenques a les que es generen.

Si pensem que un fill, un familiar o bé un amic està patint un trastorn d’aquest gènere, el millor que podem fer és parlar-ho de forma directa amb ell. Seria normal que la persona perjudicada li costés xerrar del tema, o bé fins i tot que arribi a negar la seva inconvenient. Per aquesta raó, hem de procurar posar-nos al seu lloc i intentar comprendre quins són els seus temors i preocupacions.

És essencial prestar atenció als aspectes de la seva vida que puguin estar sent bastant difícils, d’aquesta forma li transmetem suport i és essencial per a la seva autoestima i per afavorir que es deixi assistir-hi. Així mateix és essencial que rebem informació professional sobre de quina manera assistir-los. Als que tenen trastorns de l’alimentació com anorèxia o bé bulímia, la por a engreixar els controla, com la dieta i ja no són amos de la seva vida, ni de si. Si fan servir laxants, tornen, fan exercici urgent i dietes molt restrictives tot això els va produint a poc a poc més obsessió.

¿Quins són els símptomes d’anorèxia?

L’anorèxia nerviosa consisteix en una pèrdua voluntària de pes i una por incontolable a guanyar pes i engreixar. Experimenten sentiments de desgrat amb el seu cos, inconvenients per reconèixer la sensació de gana i sacietat i poden sentir-se inflades o bé tenir nàusees després d’haver menjat poquíssim.

Els primordials símptomes de l’anorèxia són:

 • Rebuig a mantenir el pes anatòmic igual o bé sobre el mínim normal per la seva alçada i edat, arribant a vegades a la primesa extrema
 • Temor intens a engreixar, tot i que el pes és baixíssim
 • Sensació d’estar gros / a, o bé que certes unes parts del seu cos estan grassonetes (natges, cuixes, abdomen …).
 • Poden estar veritablement prims / es i continuar veient-grossos / es davant del espècul
 • Lanugo (increment del borrissol)
 • Exercici excessiu
 • Conducta alimentària estranya (menjar de peu, retallar els comestibles en trossos petits, disseminar pel plat, remenar l’aliment o bé assecar per eludir el greix)
 • Capítols de bulímia (menjar urgent), provocació del vòmit i ús de laxants
 • Increment de les hores dedicades a l’estudi i minoració de les hores de son

¿Quins són els símptomes de la bulímia?

La bulímia inquieta s’identifica per la realització d’afartaments recurrents. El afartament consisteix en la ingesta d’un sens fi de queviures en un curt període de temps. Per impedir guanyar pes després de l’afartament, la persona fa servir diferents mecanismes com la provocació del vòmit, la utilització de laxants i diürètics, dejuni, i exercici excessiu.

Els símptomes més freqüents de la bulímia són:

 • Preocupació obsessiva per l’aliment, amb desitjos irreprimibles i també incontrolables de menjar, fent-ho de manera insaciable en un curt període de temps i per norma general a ocultes
 • Pes normal o bé lleuger sobrepès
 • Vòmits provocats
 • Regla irregular
 • Abús de laxants, diürètics, ènemes o bé altres medicaments
 • Comprendre l’obesitat

En els nostres dies, una de les majors preocupacions dels professionals de la salut és l’augment de l’obesitat.
Diferents investigacions mostren que l’excés de pes és un factor de perill tant per a provocar malalties com, probablement, per elevar les taxes de mortalitat.

En la major part de casos, l’obesitat es genera per una ingesta excessiva, per un dèficit de consum energètic o bé pels dos factors. Les investigacions efectuades extreuen en conclusió que la ingesta excessiva està induïda per estats sensibles d’ansietat i aclaparament i les teràpies psicològiques estan mostrant resultats positius en el seu tractament

Què és el trastorn per afartament?

El trastorn per afartament o bé sobreingesta urgent s’identifica per capítols repetitius de voracitat ( «afartaments») al llarg d’un període determinat de temps, que es reconeixen com a patrons alimentaris anormals i li produeixen a l’individu el sentiment de no poder supervisar-de forma voluntària. En general tenen sobrepès, mes es distingeixen dels obesos en què no necessàriament fan servir procediments radicals per perdre pes, no fan dietes severes, ni tenen insatisfacció amb la seva imatge anatòmic com presenten les pacients amb anorèxia i bulímia.

Consulta psicològica a Barcelona (Eixample Esquerra)

Si necessites ajuda amb el teu impulsivitat pots contactar-nos o apropar-te a fer una consulta psicològica, estem al carrer Josep Tarradellas de Barcelona (prop de plaça Francesc Macià entre el carrer Londres i Rocafort). Un equip d’experts psicòlegs liderats per la psicòloga Laia Boixeda que pot ajudar-te a solucionar qualsevol problema psicològic que puguis patir, o pateixi algun familiar, amic. Per arribar a la nostra consulta pots arribar amb els autobusos: 27, 32, 41, 54, 59, 66, H8. O la parada de metro Entença (L5) o una miqueta més lluny: Plaça del Centre (L3) o el tramvia (T1, T2, T3)