Patir atacs d’ansietat i trastorns de pànic no és gens fàcil. No només per a la persona que els pateix, sinó per a qui conviu amb ella. Que la teva parella estigui sempre preocupada perquè retardar un parell de minuts li faci pensar que t’ha passat alguna cosa horrible. Que tinguis d’aguantar un control ferri perquè el nivell d’exigència arriba a límits gairebé insuportables. Són només algunes de les coses que poden fer trontollar els fonaments de la relació. Hauràs d’aprendre a viure amb això i ajudar per solucionar-o almenys alleujar la situació.
Ja us hem parlat sobre com ajudar a la parella, anteriorment sobre si pateix depressió, potser et convé llegir-lo també. Però anem a la qüestió, les pautes bàsiques són:
Accepta que hi ha coses que no es poden evitar
Quan la teva parella té un atac d’ansietat o de pànic, no pots fer res per aturar-lo, de manera que has de acceptar-ho i deixar que segueixi el seu curs. Apóyala, mostra la màxima paciència possible i esforça’t per ser una persona encara més tendra del normal. Lluita contra la frustració de no poder ajudar més. El simple fet d’estar al costat de la teva parella és suficient ajuda la majoria de les vegades.
Informa’t i aprèn tot el que puguis sobre la seva trastorn
Tenir una informació clara sobre el problema d’algú fa que es vegin les coses d’una altra manera. Per això, busca ajuda i informació de part dels que sàpiguen sobre el tema. Aprendre com se sent quan està en aquesta situació us ajudarà a tots dos, A tu perquè podràs veure amb els seus ulls el que li passa, i a qui té el trastorn d’ansietat perquè veurà que t’esforces per ajudar-la i entendre el seu problema.
Evita frases com «tranquil·litza’t»
Poques coses hi ha tan frustrants com que algú digui a una persona amb un atac de pànic que es tranquil·litzi. L’única cosa que provocarà és que el problema s’agreugi, ja que qui ho pateix sap que no és tan senzill, ja que d’una altra manera ho hauria fet ja.
Per això, resisteix la temptació de dir a qui té ansietat alguna cosa com «has de superar-lo» o «tracta de relaxar-te». Qui escolta aquestes frases només rep el missatge que no es comprèn el perquè del seu trastorn. Ningú estaria més encantat de solucionar-que aquesta persona, creu-ho de debò.
Tingues sempre un pla alternatiu
Un atac de pànic no avisa, de manera que es pot presentar en qualsevol moment i lloc. Per això, elabora un pla al costat de la teva parella per saber el que fer quan es doni la situació, com una frase o un senyal que t’indiqui que és el moment de sortir del pas abans que la cosa vagi a més. Sovint els qui pateixen trastorns d’aquest tipus comencen a sentir que l’atac ve, de manera que tenir un pla d’escapament per sortir és una gran idea. A més, contribuirà a que se senti més relaxada, la qual cosa el beneficia respecte al seu problema.
No personalitzis el problema
Has de saber que de vegades tu seràs qui encengui la metxa de l’ansietat. Respondre a un missatge de text d’una manera que no sigui la que espera, enfadar alguna vegada quan s’ha de anul·lar un pla que et ve molt de gust o algun altre motiu pot ser que et converteixi en l’objecte de la situació. No et tiris la culpa ni reprimeixis tot el que sents, ja que en realitat no es tracta d’una cosa personal. És una malaltia i heu d’aprendre a viure amb ella.
Sovint els atacs pots causar episodis de depressió. La persona que els pateix pot retrotraure i fins i tot donar la sensació que ja no et vol. Però això està molt lluny de la veritat. Si et mantens a prop, demostres que t’importa la teva parella, cosa que no dubtis que aprecia enormement. Et vol, només que el seu problema li impedeix demostrar-ho com li agradaria.
Demanar ajuda no és una derrota
De vegades sentireu que tot s’escapa a la vostra capacitat. És vital que no us doneu per vençuts i que sapigueu que sovint es poden aconseguir resultats positius contactant amb un professional. Que us ajudin no és mai reconèixer la derrota, sinó ser conscients de les vostres limitacions. Cal ser molt valent per demanar ajuda, així que tomáoslo com un pas cap a la victòria final.