Quan la fòbia pren el control

Una fòbia és una por irresistible a alguna cosa que habitualment no afecta una persona. Es diferencia de les pors comuns en què la fòbia augmenta a mesura que passa el temps, arribant a causar greus trastorns d’ansietat, problemes de comunicació i fins i tot episodis de pànic absolut.
Les relacions personals són bastant complicades, en part perquè ni la pròpia persona ni qui l’envolta és conscient que es tracta d’un trastorn que pot arribar a incapacitar per complet a qui el pateix. Ja us hem parlat de la fòbia social i la amaxofòbia, avui parlarem en termes més generals …

Com identificar que patim una fòbia

Hi ha qui pensa que l’última persona que s’adona que té una fòbia és la persona a la qual li afecta. No obstant això, llevat de casos molt concrets, els qui la pateixen són conscients que alguna cosa no funciona, la qual cosa genera un sentiment de frustració que no fa sinó agreujar el problema.

Per saber com actuar quan la fòbia pren el control, és important saber no només que la tenim, sinó quin tipus de fòbia és la que ens afecta. Cadascuna d’elles requereix unes accions concretes i diferents, de manera que el primer és saber el que ens passa.

En cas de patir fòbies específiques, ho notarem quan l’objecte al qual li tenim un temor desproporcionat està davant nostre. Aquestes poden ser a determinats animals, llocs o activitats. En el cas que es tracti d’una fòbia a alguna cosa amb el que tot just tinguem contacte, tot just hi haurà problemes per fer una vida normal. Però si és a sortir de casa, entrar en un ascensor o parlar amb algú, la cosa canvia, ja que són accions quotidianes que d’una manera o altra haurem de realitzar.

Altres tipus de fòbies més complexes poden ser encara més problemàtiques. En part perquè no és només una situació, cosa o acció la que desperta en nosaltres aquesta por irracional. Si sentim que no som capaços de portar una vida normal, relacionar-nos amb la gent o realitzar una determinada tasca sense sentir manca d’aire, sudoració excessiva o una tensió tan intensa que podem arribar al desmai, possiblement estiguem afectats per una fòbia.

Com actuar en cas que sentim els efectes de la fòbia

Un dels punts al nostre favor, i base sobre la qual començar a treballar-hi, és el fet que som conscients que tenim una fòbia, sigui de la naturalesa que sigui. Per això, podem parlar sense problemes amb un especialista perquè ens ajudi. Aquest fet ajudarà al professional a avaluar el grau del problema, així com la millor manera de tractar-ho i actuar quan sentim que la fòbia pren el control.

Per això, no sentis vergonya a l’hora de demanar ajuda i contactar amb un expert en salut mental. No estàs perdent el cap ni et van a ingressar en un psiquiàtric per això. Com més específica sigui la teva explicació sobre el teu fòbia, més possibilitats de solucionar-la tindràs.

Quant comences a notar que la por et tenalla, respira profundament i de forma compassada. Així aconseguiràs relaxar-te i mantenir la ment clara. Busca formes de evadir-te i no et concentris en el focus de la teva fòbia, si es tracta d’alguna cosa específic. No ho aconseguiràs sempre, però algunes vegades això ajuda a reduir l’ansietat que acompanya el problema. Si l’especialista t’ha donat algun suggeriment addicional, posa-la en pràctica el més aviat possible. Però sobretot, no perdis l’esperança que algun dia controlaràs la fòbia i no ella a tu. Mantenir una voluntat forta i donar-li a cada èxit el valor que té és fonamental per gestionar la teva trastorn.

Quan la fòbia pren el control, pensa que no ets l’única persona

Potser et sembli una mica superficial, però saber que les fòbies són molt comuns pot ajudar-te. En sentir que és una cosa molt més habitual del que sembla, t’adones que moltes de les persones que t’envolten també tenen fòbies, i que no se’ls noti és un exemple que es poden controlar.

Segons alguns càlculs, una de cada vint persones té o tindrà una fòbia al llarg de la seva vida. És cert que algunes són molt més profundes que d’altres, i que hi ha qui necessita medicaments per tallar certs símptomes causats per elles. Però és tranquil·litzador el fet que es tingui un coneixement ampli sobre el problema. Fins i tot les fòbies més específiques i estranyes es poden arribar a controlar i fins i tot reduir fins gairebé eliminar-les del tot.

L’important de veritat és no retreure ni tractar de lluitar individualment. Amb l’ajuda adequada, es pot ser capaç de portar una vida normal fins i tot amb la fòbia més intensa. Quan la fòbia pren el control no deixis que ho faci per sempre. Lluita contra ella i demana ajuda.