Com puc ajudar a la meva parella si té depressió?

La depressió pot convertir-se en un greu problema, que acabi afectant no només a la persona que la pateix, sinó també a les que conviuen amb ella i a les relacions entre les mateixes. Quan es diagnostica la malaltia, l’usual és que la parella del pacient tracti d’ajudar per tots els mitjans. No obstant això, la solució no és senzilla. En aquest article, analitzem certes pautes a tenir ben presents en aquests casos. Però abans, ens aturem en un factor de gran importància quan un dels membres de la parella està deprimit: el deteriorament de la comunicació.

Deteriorament de la comunicació per depressió en la parella

És usual que la comunicació entre la parella es vegi afectada quan un dels seus membres està deprimit. Aquesta circumstància agreuja la situació, perquè la convivència pot enrarir-se i els problemes, lluny de solucionar-se, s’accentuen. Tinguem en compte que la comunicació és un dels suports bàsics de qualsevol relació afectiva.

En ocasions, la incomunicació o el mutisme del deprimit és tal, que impedeix a la parella identificar les seves necessitats i, per tant, conèixer la manera d’ajudar. D’altra banda, la vida sexual també es pot veure afectada, arribant a desaparèixer per complet en certs casos.

Consells per ajudar a la nostra parella deprimida

Allà van algunes útils pautes a seguir:

  1. No insistir quan la nostra parella deprimida no ens respon. Els interrogatoris no són bons aliats. S’han d’evitar preguntes sobre la causa de la depressió, perquè moltes vegades es deu a raons no lògiques o es desconeixen les mateixes. Insistir només condueix a accentuar el nerviosisme del malalt.
  2. Mantenir la calma i actuar sempre de forma positiva. El malestar del depressiu es pot accentuar si nota que la seva parella també està trist. A les persones que tenen aquest problema els resulta més còmode interactuar amb altres que es comporten amb normalitat i se senten esperançades. La parella d’un deprimit ha de fugir de converses negatives i de les discussions.
  3. Persuadir a la parella perquè prengui sempre la medicació prescrita pels metges. L’entorn del deprimit juga un paper determinant en aquest sentit i es converteix en un dels millors aliats dels professionals mèdics.
  4. Fer-li veure que compta amb nosaltres per tot el que necessiti i escoltar-se de manera activa. És positiu que el malalt se senti recolzat en tot moment.
  5. Actuar per la via emocional més que per la racional. Una abraçada, un petó, una carícia i, en general, les demostracions d’afecte físic i verbal resulten reconfortants i terapèutiques per a la parella amb depressió.
  6. Mostrar confiança en la seva recuperació i tenir paciència. El procés de recuperació d’una depressió és lent. És fonamental tenir molta paciència i no intentar que la parella canviï de la nit al dia.
  7. Canvi de mentalitat i de perspectiva. La parella d’una persona amb depressió ha d’intentar adaptar-se al nou estatut i canviar la seva perspectiva. És convenient reflexionar profundament i tractar d’empatitzar al màxim amb el malalt.

La depressió, en definitiva, suposa un cúmul de sentiments i pensaments contradictoris per a les parelles de qui la pateixen. Volen ajudar els seus éssers estimats, tot i que l’apatia, tristesa i visió catastrofista d’aquests últims els exaspera en no poques ocasions. No hi ha solucions màgiques per donar un cop de mà als deprimits, encara que la paciència, l’afecte, l’empatia i l’escolta activa són les millors accions a prendre.

Ajudar a la nostra parella si està deprimida pot fer-nos sentir bé, tot i les dificultats per a ser empàtic les quatre hores del dia. No obstant això, hem de tenir present que difícilment podrem donar un cop de mà a la persona amb la que compartim la vida, si primer no estem a gust amb nosaltres mateixos. En cas de ser incapaços de manejar la situació hem de cercar ajuda professional, per canalitzar el problema i trobar formes de canalitzar la frustració i la impotència que sentim. Al nostre centre de Barcelona fem consulta psicològica, i si necessites orientació pots contactar amb nosaltres amb el formulari de contacte, email o el telèfon que tenim a la vostra disposició.

Leave a Reply