Com et pot ajudar un psicòleg a reprendre la teva vida

Trastorns emocionals, problemes personals o familiars i altres factors poden desajustar la nostra ment i forma de viure fins a un grau que sembli que no té solució. En moltes ocasions el suport d’un psicòleg és clau per trobar una sortida. Per això, al contrari del que alguns opinen sobre aquest tipus d’ajudes, buscar un psicòleg no és només cosa únicament als que tenen un problema mental extrem. Vegem com et pot ajudar un psicòleg a reprendre la teva vida.

Un psicòleg no és (només) algú amb qui xerrar

psicólogo

La imatge d’algú estirat sobre un divan explicant els seus problemes és possiblement la més recurrent quan es parla de psicologia. No obstant això, no es tracta de desfogar-se i sentir-se millor immediatament, com alguns pensen. És cert que parlar ajuda sovint a reduir l’ansietat i aclareix la ment, però un professional no es conforma amb seure davant teu i prendre notes mentre parles de la teva infància, els teus somnis o malsons. Per això, com se sol fer comentaris en els propis cercles professionals, es pot trucar a un amic i xerrar mentre es pren un cafè.

Un psicòleg de veritat, no un xerraire que diu ser el que no és, tracta de trobar a través de la conversa la causa que hi ha darrere de cada problema. Un cop identificada, és moment de fer un pas més i avançar en la teràpia que porti a reprendre les regnes de la teva vida, que és precisament el que es busca.

Teràpies adaptades al rerefons del problema

Quan parlem de teràpia, en realitat ens referim a tractaments, ja que les teràpies com a tal són només una part de l’ajuda que es pot prestar. En el cas de determinats problemes poden fer falta diverses teràpies i el suport de determinats medicaments.

Depenent de quin sigui el problema, el psicòleg recomana, mai imposa, una sèrie d’accions com la teràpia conversacional, conductual o la hipnosi. Aquesta última s’ha mostrat molt efectiva a l’hora de tractar dolor, trastorns d’ansietat o situacions de decaïment i ànim baix, com és el cas de la depressió o desequilibris mentals d’un altre tipus.
Hi ha alguna cosa essencial a l’hora d’aplicar un tractament. Només aquells que comptin amb prou suport científic serà el que un professional es decideixi per aplicar. Alguns d’ells compten amb una major quantitat de dades que d’altres, tot i que sempre es basarà en els que comptin amb un suport fiable. Algunes teràpies s’ofereixen com infal·libles en determinats casos, encara que normalment un psicòleg de veritat no serà tan contundent, ja que hi ha moltes variables que han d’avaluar a mesura que s’aplica la teràpia.

Un primer pas: identificar què passa en realitat

Sovint es pot contactar a un psicòleg sense saber molt bé el perquè del nostre problema. Una depressió o qualsevol altre trastorn emocional és fàcilment identificable si s’ha patit una pèrdua o es té una fòbia, per exemple. No obstant això, quan aquests problemes apareixen sense que sembli haver-hi una raó visible, la situació requereix encara més l’ajuda d’un especialista.

Les primeres sessions a la consulta d’un psicòleg són per analitzar què pot haver passat perquè alguna cosa «s’hagi trencat en el teu cap», com sol dir-se de forma col·loquial. A vegades pot ser degut a un record reprimit de la infància, a una situació que al seu dia no es va atendre com hauria i que la ment segueix tenint com a pendent, etc.

Començar a avançar cap al punt d’origen

Un cop identificat el que està impedint reprendre el control de la vida, comença el procés de recuperació pròpiament dit. Una de les bases és l’autoconeixement, per al que el psicòleg t’ajudarà a comprendre quines són les coses que està a la teva mà canviar, i quins elements no pots alterar i amb els quals has d’aprendre a conviure.
Per anar avançant pot ser necessari aprendre a pensar, sentir i actuar de manera diferent de la que ho fas en aquests moments. No es tracta de canviar de personalitat, evidentment, ja que l’essència de nosaltres mateixos és el que ens defineix. Però sí que és important conèixer-nos cada vegada millor, saber què és el que més ens afecta i aprendre a assumir-o allunyar de nosaltres, depenent del grau de control que tinguem sobre això.
Com vegada, encara que es tracti d’arribar al punt d’inici, es tracta d’avançar i no d’un pas enrere. El pensament positiu és fonamental per reprendre la teva anada, i com a tal t’ho farà veure el teu especialista.

Seguir endavant

Una vegada que se sap el perquè i es noten els efectes de les teràpies, és el moment de continuar avançant. Pot ser un camí complicat, tot i que el suport d’un psicòleg és fonamental per aconseguir l’objectiu de tornar a portar una vida normal.